Video: U Zagrebu održan prosvjed za zatvaranje klaonica

zanimljivosti na temu veganstva

U subotu 11. 3. 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića (Zagreb / Hrvatska) održan je prosvjed pod nazivom “Prosvjedujem za zatvaranje svih klaonica“, koji je svojevrsna podrška istoimenom Maršu koji se istog dana održao u Australiji pod nazivom “Marširam za zatvaranje svih klaonica” (I’m marching to close all slaughterhouses).


Okupljanje je započelo u 11:00 sati, a program s obraćanjem građanima u 11:30.

S obzirom na to da je prosvjed također svojevrsna najava većeg marša koji bi se održao kroz par mjeseci, odaziv prosvjednika je premašio očekivanja do mjere da se osjetilo širenje duha suosjećanja prema porobljenim životinjama.

Organizatori pozivaju da prosvjed bude samo prvi u nizu ovakvih ili sličnih prosvjeda, odnosno pozivaju na svijest o neprihvatljivosti klaonica kao oblika okrutnog i bezobzirnog odnošenja prema svjesnim i osjećajnim bićima koja često od početka do kraja provedu svoje tragične živote u zatvorima klaonica, a koji gotovo neminovno završavaju jednakom tragičnom nasilnom smrću – klanjem. Nitko, napominju, pogotovo ne nevine životinje, ne bi trebao imati takav život. One same, to sigurno nisu ničim zaslužile.

prosvjed zg1
prosvjed zg2

 

Voditelj prosvjeda Gordan Nogić prenio je sadržaj video poruke organizatora marša za zatvaranje svih klaonica iz Australije:

“Ovo je video koji promovira i potiče svijest o nadolazećem događaju u subotu 11. ožujka 2017. širom Australije. Znam da je lako privući stotine ili čak tisuće vegana na veganski festival gdje je zabava i hrana, ali je puno teže privući vegane koji će se zauzeti za svoja uvjerenja koja oblikuju njihov životni stil i navike. Vrijeme je da se svi zajedno zauzmemo za svoja uvjerenja. Zauzmimo se za sve one životinje u kavezima koje prolaze pakao. Zauzmimo se za našu jedinu Zemlju koja biva uništavana ‘rukom’ životinjskog uzgoja. Zauzmimo se za sve ljude koji postaju gladni dok mi uzgajamo 50% svjetskih usjeva za prehranu životinja u mesnoj industriji… Zato je ovo vaša prilika vegani da se zauzmemo i pokažemo našu snagu u brojkama i iskažemo našu strast tako da budemo svi zajedno u solidarnosti za najznačajniji pokret u našoj povijesti, Marš za zatvaranje svih klaonica.“

Video s prosvjeda:

 

Više o prosvjedu i izjavama prosvjednika pogledajte na portalu oslobođenje-zivotinja.com.