Ribolov "ulovi i pusti"

zanimljivosti na temu veganstva

Ulovi i pusti je praksa razvijena s ciljem sprečavanja prekomjernog izlova riba zbog povećanja ljudske populacije, sve učinkovitijih ribolovnih naprava i tehnika, neodgovarajućih ribolovnih propisa i njihove provedbe te degradacije staništa.


“Sportski” ribiči već desetljećima prakticiraju lov i puštanje. Zagovornici uhvati i pusti negiraju činjenicu da ribe osjećaju bol u ustima koja su im probodena udicom.
Protivnici prakse ulovi i pusti ističu da su ribe visoko razvijeni kralježnjaci koji dijele mnoge identične neurološke strukture koje su kod ljudi povezane s osjetom boli. Studije pokazuju da su ribe neurološki slične višim kralježnjacima i da kemijska analiza krvi otkriva da su hormoni i metaboliti u krvi povezani sa visokom razinom stresa koja ribe dožive prilikom borbe s udicom i žinjom.


Ideju da ribe ne osjećaju bol u ustima, istraživalo je sveučilište u Edinburgu i institut Roslin ubrizgavanjem pčelinjeg otvora i octene kiseline u usta pastrva. Ribe su reagirale trljanjem usana u strane akvarija i pod kako bi se riješile boli. Glavni istraživač dr. Lynne Sneddon izjavio je kako njihovo istraživanje pokazuje postojanje štetnih stimulacija u pastrva te ima nepovoljan učinak na ponašanje i psihološke posljedice, što ispunjava kriterij za životinjsku bol.

Kod riba koje su puštene nakon što su uhvaćene mogu patiti od gubitka zaštitnih obloga koje im služe kao zaštita od bolesti, može se javiti se opasno stvaranje mliječne kiseline u mišićima, iscrpljivanja kisikom i oštećenja osjetljivih peraja i usta. Prema jednom stručnjaku za ribarstvo, žrtve “uhvati i pusti” podložnije su napadima grabežljivaca, nesposobne pobjeći ili ako se mrijeste, nesposobne braniti mlade. Neki muški čuvari čak napuste gnijezdo.

Tijekom “Oklahoma Department of Wildlife Conservation study”, studije o očuvanju divljih životinja pokazalo je da do 43% riba nakon puštanja umre u roku od 6 dana. Novija studija u Montani procjenjuje da oko 20% puštenih pastva nakon lova umre zbog ozljeda ili stresa, pa čak i one koje ne umru, ozljede mogu značajno smanjiti njihovu sposobnost za hranjene i rast.

Sportski ribolov nije sport već okrutno poigravanje ribom. Ribolov također ubija i milijune malih bića koje se koriste kao mamci. Zato dragi ribiči, bavite se nečim drugim. U prirodi, uz vodu se može uživati na mnogo načina bez da se ugrožava druga svjesna i osjetilna bića.

76af4e6fd70e0870daf2fb6b0aad20f2