Blog i novosti

zanimljivosti na temu veganstva

Povodom Međunarodnog dana prava životinja, u Zagrebu će se u subotu, 9. prosinca, u 11 sati, održati povorka za prava životinja, simbolično nazvana "Marš za životinje". Organizatori kao mjesto okupljanja navode Trg Kralja Tomislava, a dobrodošli su, kažu, svi kojima je stalo do životinja.

Opširnije...

15.11.2017. u Hrvatskoj je održano prvo Bdijenje s organizacijom Save Movement (Vigil with The Save Movement) koja djeluje u nekoliko država diljem svijeta. 20-ak aktivista ispred klaonice u Sisku, u zadnjim trenutcima prije klanja, ispratilo je mladoga bika, teliće, dvije ovce i desetak svinja, a prilikom odlaska svjedočili su i dolasku konja.

Opširnije...

Nažalost, za vegane, tradicionalno uzgojeno voće i povrće obično koristi sastojke na bazi životinjskog podrijetla, kao što su dijelovi riba ili kosti u gnojivu. Ta je činjenica uznemirujuća za svakoga tko želi izbjeći ranjavanje životinja i insekata.

Opširnije...

Prije mnogo godina razmišljao sam o tome što to mi ublaženo (eufemistički) nazivamo svojim “lošim izborom hrane”. Ja to radije nazivam “neinformiranim ovisnostima” ili “pogodnim iluzijama”.

Dok sam poslovno putovao širom svijeta, sinulo mi je da ima doslovno stotine vrsta koje ne jedem: psi ili mačke, medvjedi ili šišmiši, tigrovi ili kornjače, konji ili hrčci, rozele ili štakori. Nisam jeo nikog od njih. Niti sam pio mlijeko koza, svinja, jakova, magaraca ili žirafa.

Opširnije...